MS-neuvola

Päivitetty 7.12.2023 / Härmä

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on päättänyt hankkia MS-neuvolan vastaanottopalvelut 1.1. – 31.12.2024 ajaksi koko hyvinvointialueelle. 

Kriteerit, joiden kaikkien pitää täyttyä, jotta potilas voidaan ottaa vastaanotolle:

  • Potilaan kotikunta on Varhan alueella. Katso alue: Varhaan kuuluvat kunnat
  • Potilas sairastaa MS-tautia tai harvinaista neurologista sairautta, joka kuuluu diagnoosina Neuroliiton harvinaisiin sairauksiin. Katso: Harvinaiset neurologiset sairaudet
  • Potilaan hoitovastuu on julkisen sairaanhoidon eli terveyskeskuksen vastuulla.
  • Potilas tarvitsee kuntoutussuunnitelman ja hänellä ei ole voimassa olevaa suunnitelmaa tai se on piakkoin päättymässä.

Turun MS-neuvolan toiminnan tarkoitus on huolehtia MS- tautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien kokonaisvaltaisesta ja yksilöllisestä sekä avokuntoutuksen että laitoskuntoutuksen suunnittelusta ja kuntoutuksen hakemisesta. 

MS-neuvolassa ei hoideta akuutteja sairastapauksia eikä esim. sairauden pahenemisvaiheita vaan niiden osalta ota yhteys Tyksin Neurokeskuksen poliklinikalle. Katso yhteystiedot: Neurokeskus poliklinikka

MS-neuvolan vastaanotolla asiakkaan tarpeisiin perehdytään huolella. Moniammatillinen työryhmä (neurologian erikoislääkäri, fysioterapeutti, kuntoutusohjaaja ja sosionomi) paneutuu yhdessä asiakkaan kanssa hänen elämäntilanteeseensa. Katso linkki: Asiantuntijat vastaanotolla

Vastaanotolla tarkastellaan arkipäivän ongelmatilanteita ja niihin ratkaisumallien löytämistä kuntoutuksen avulla. Käynnillä arvioidaan toimintakykyä, keskustellaan, kuunnellaan, annetaan tietoa ja suunnitellaan tulevaa.

Kokonaistilannearvion pohjalta voidaan laatia kuntoutussuunnitelma ja siihen tarvittavia lausuntoja ja lähetteitä, apuvälinesuosituksia yms. Asiakas saa apua erilaisten lomakkeiden täyttämisessä esim. Kelan kuntoutushakemus. Asiakkaan läheinen voi osallistua vastaanotolle.

Asiakkaan toimistomaksu vastaanottokäynnistä on 30 euroa, joka laskutetaan jälkikäteen.

Vastaanotto on Lounais-Suomen neuroyhdistyksen tiloissa, Itäinen Pitkäkatu 68, 20810 Turku. Tilat ovat esteettömät.

Jos matkasi vastaanotolle on pitkä ja sinulla on Kelataksioikeus, tarkista Kelasta kattaako se matkan.

Ajanvaraukset MS-neuvolaan:

Toiminnanjohtaja Minna Härmä, 0400 174 402, minna.harma@neurolo.fi

Järjestöassistentti Vilma Puputti, 044 901 5995, vilma.neurolo@gmail.com

MS-neuvolan potilasasiavastaavana (ent. potilasasiamies) toimii 1.1.2024 alkaen Varhan potilasasiavastaavat. Lisätietoja täältä: Varhan potilasasiamiespalvelut

Tietoa MS-diagnoosin äskettäin saaneiden Ensitietopäivistä

MS-neuvolan henkilörekisteriseloste

MS-NEUVOLAN HISTORIAA:

Vuonna 1973 yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Martin Panelius esitti ajatuksen oman MS-klinikan perustamisesta Helsingin esimerkin mukaisesti. Klinikka-nimen sijaan päädyttiin neuvola-nimeen. 12.12.1973 johtokunta vahvisti neuvolan pääperiaatteet. Henkilökunnan muodostaisivat neurologi, sairaanhoitaja ja sosiaalihoitaja. MS-neuvola avasi ovensa 12.2.1974 Turunmaan sairaalan tiloissa.