Meniere-yhdistyksellä myynnissä edullisia lippuja ”Niskavuoren nuori emäntä” -näytelmään!

image001 (1)

Meniere-yhdistyksellä edullisia lippuja Niskavuoren nuori emäntä -näytelmään lauantaina 29.2. klo 14.00!
Lisätiedot ja varaukset: Anne Mikkola, meniere91@gmail.com tai 040-7717712 (arkisin klo 18-20)

Liput: Lohko 1: 38 € (norm. 46/44 €), lohko 2: 33 € (norm. 42/39 €)

Ensi-ilta oli 14.2.2020 Turun kaupunginteatterissa. Esityksen nähneet pitivät sitä erityisen onnistuneina, vähiten näyttelijävalinnoilla, koko teatterin
näyttelijäkunta ovat mukana!

Oheinen teksti kaupunginteatterin laatima.

”Miksi tässä talossa puhutaan aina rahasta?”
Raha ei kasva puussa. Tai sitten se kasvaa juurikin puissa. Metsä on suomalaiselle terapeuttinen paikka, joka vastaa niin kuin sinne huudetaan. Metsä on myös Niskavuoren tilan
kasvavan vaurauden perusta. Puita kaadetaan hellanpesään kahvinkeittoa varten, puita kaadetaan entistä isomman talon rakennustarpeiksi, puita kaadetaan teollisuuden loputtomaan nieluun. Rahan lisääntyessä myös sen kuristusote ihmisistä kasvaa.
Niskavuoren nuori emäntä on Hella Wuolijoen näytelmä vuodelta 1940. Siinä Wuolijoki näytti kansalle uudenlaisen kuvan synnytystuskia kärsivän Suomen naisista.
Niskavuorella kaapin paikan määrääkin emäntä, miesten jäädessä pelinappuloiksi. Mutta suurin määräysvalta talossa on rahalla. Niskavuoren rintamailla märät havunoksat piiskaavat omaa paikkaansa etsivien kasvoja ja ihmisten mielissä roihuava palo tukahdutetaan tilan edun nimissä.
Elokuvana ja lukuisia kertoja näyttämöllä nähdystä klassikkoteoksesta on luvassa oopperamaisen näyttävä modernisointi, jonka ohjaa Päänäyttämölle Susanna Airaksinen.
Hän on ohjannut aiemmin Turun Kaupunginteatteriin kiitetyn näyttämöversion Tommi Kinnusen romaanista Neljäntienristeys. Airaksinen kuvailee helmikuussa 2020 ensi-iltansa saavaa esitystä kohtuuttomaksi ja melodramaattiseksi tahtojen taisteluksi. Sisällölliseksi vertailukohdaksi hän heittää hymyillen Dallasin ja Tuulen viemää -saagan. Niskavuori-näytelmät pärjäävät vertailussa maailmankirjallisuuden klassikoiden kanssa. Niissä kulkevat rinnakkain henkilökohtainen ja tunteisiin käyvä draama sekä isot yhteiskunnalliset murrokset.
”Näytelmien ajattomuuden vuoksi voimme niiden kautta tarkastella itseämme, arvojamme ja yhteisöämme nykypäivänä”, kertoo Airaksinen.
Mukana näyttämöllä ovat lähes kaikki Turun Kaupunginteatterin näyttelijät. Ensemblen keskiössä Loviisana loistaa Minna Hämäläinen.
”Niskavuoren nuori emäntä -näytelmä kysyi aikoinaan – ja kysyy yhä edelleen – millaista
Suomea me rakennamme”, ohjaaja Airaksinen toteaa.

Teksti: Hella Wuolijoki
Ohjaus: Susanna Airaksinen
Lavastus: Jani Uljas
Puvustus: Sari Salmela
Valosuunnittelu: Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu: Iiro Laakso
Rooleissa
Loviisa – Minna Hämäläinen
Juhani – Stefan Karlsson
Heta – Ulla Reinikainen
Kustaava – Ulla Koivuranta
Antti – Aaro Wichmann
Vanha emäntä, Vallesmanska – Kirsi Tarvainen
Malviina – Pihla Maalismaa
Juse – Riitta Salminen
Saaroisten isäntä – Mika Kujala
IIta – Pauliina Saarinen
Ruoti-Joonas – Kimmo Rasila
Iso-Martti – Markus Ilkka Uolevi

Näytelmän juoni
Niskavuoren nuori emäntä sijoittuu Hämeen korpimaille, Niskavuoren suurtilalle. Turun
Kaupunginteatterin modernisoinnissa vaurastumisen historiaa näyttävät tapahtumat alkavat1880-luvulta, mutta tuovat tilan toiminnan yhä lähemmäs nykyajan yritysmaailmaa.
Rauha Niskavuoren tilalla järkkyy, kun talon isäntä Juhani naitetaan tilan edun nimissä
rikkaan Loviisan kanssa, vaikka hän haikailee piika Malviinan perään. Juhanin ja Malviinan suhteen paljastumisesta ja vanhan emännän kuolemasta seuraa tahtojen taistelu, joka päättyy, kun Loviisa lunastaa paikkansa Niskavuoren emäntänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *