Tiedote 25.9.2023

Tiedote 25.9.2023
Julkaisuvapaa

Pitkäaikaissairas saa yksilöllistä ja moniammatillista tukea MS-neuvolasta

Ensi vuonna 50 vuotta toimineessa Turun MS-neuvolassa huolehditaan MS-tautia ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastavien kokonaisvaltaisesta kuntoutuksen suunnittelusta. Kuntoutuksen tuki yksilöllisesti etenevien sairauksien hoitoon on ainutlaatuista. Vastaavaa palvelua ei ole julkisen tahon sosiaali- ja terveyspalveluissa tarjolla.

Vastaanotolla tarkastellaan arkipäivän ongelmatilanteita ja niihin ratkaisumallien löytämistä kuntoutuksen avulla. Neuvolakäynnillä neurologian erikoislääkäri, sosionomi ja fysioterapeutti tai kuntoutusohjaaja arvioivat asiakkaan toimintakykyä sekä keskustelevat, antavat tietoa ja suunnittelevat tulevaa.

– MS-neuvolassa sairastunut tulee usein ensi kertaa ymmärretyksi taudin moninaisten oireiden kanssa, Lounais-Suomen Neuroyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Minna Härmä kertoo.

MS-neuvolassa asiantuntijalla on aikaa sairastuneelle

Turun MS-neuvola on ainutlaatuinen palvelukonsepti, joka perustettiin vuonna 1974. Vastaanotolla asiakkaan tarpeisiin perehdytään huolella, ja moniammatillinen tiimi paneutuu asiakkaan kuntoutussuunnitelman laatimiseen tarkoin.

– Erilaiset vaivat, kuten virtsarakon ja suoliston ongelmat, kipu, uupumus ja mielialaongelmat voivat olla kytköksissä etenevään MS-tautiin, jonka kokonaisvaltaiseen hoitoon olemme erikoistuneet lähes 50 vuoden
ajan, Turun MS-neuvolan vastaava johtaja ja neurologian erikoislääkäri Marcus Sucksdorff sanoo. Sucksdorffin mukaan kuntoutuksen tuki on yksilöllisesti etenevän MS-taudin hoidossa erityisen tärkeää. MS-tautiin liittyvien oireiden hoito ja oireenmukainen lääkehoito voivat olla terveyskeskuslääkärille haastavia. Täysin vastaavaa palvelua ei myöskään ole tällä hetkellä julkisen tahon sosiaali- ja terveyspalveluissa tarjolla.
– Monelle etenevää MS-tautia sairastavalle neurologin vuosittainen tapaaminen MS-neuvolassa voi tuoda tukea ja turvaa arkeen, Sucksdorff kertoo.

”Reippauden kyseenalaistaminen voi olla hyvä asia”

Turun MS-neuvola on esteetön vastaanottopaikka, jossa sote-alan ammattilaiset kohtaavat sairastavan aidosti yksilönä. MS-neuvola on tuonut mukanaan toivoa ja mahdollisuuksia MS-potilaille ja harvinaisia neurologisia sairauksia sairastaville.

– Vastaanotto ei tunnu pelottavalta, ahdistavalta ja kliiniseltä lääkärin kohtaamiselta, vaan kohtaaminen on rento, kuvailee MS-tautia sairastava Leena Nikkari käyntiään MS-neuvolassa. Hänelle merkityksellistä on ollut saada konkreettista apua erilaisten hakemuslomakkeiden täyttöön, sillä se on usein haastavaa.
Käynti auttaa voittamaan arkipäiväisiä haasteita ja löytämään toimivia keinoja arjessa pärjäämiseen. Osaava työryhmä osaa kysyä oikeat kysymykset siten, että MS-tautia sairastava tulee aidosti kuulluksi ja nähdyksi.
– Vastaanotolla osattiin kyseenalaistaa jopa näennäinen reippauteni, Nikkari kertoo.

Lisätietoja:
Lounais-Suomen Neuroyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Minna Härmä
minna.harma@neurolo.fi
p. 0400 174 402

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *